Gerookte makreel met pijnboompitten en rozijnen

Ingrediënten 4 personen

4 gerookte makreelfilets                4 eetlepels Balsamicoazijn
1 ui                                                      2 eetlepels honing
palingolie                                          1 bosje dille fijngehakt
4 eetlepels pijnboompitten           2 eetlepels water
4 eetlepels rozijnen

makreel recept kookboek              smaak van de waard kookboek met streekproducten

 

Bestel het Smaak van de Waard kookboek vol streekproducten voor slechts 24.50

Een gerecht dat uitblinkt in eenvoud en binnen 15 minuten op tafel staat. Wil je
meer moeite doen, maak dan huisgemaakte pasta zoals beschreven in het recept
met gerookte zalm. De combinatie van makreel, pijnboompitten en rozijnen maakt
dit gerecht echt bijzonder. De combinatie van zoet, noten en hartig is verrassend.

 

Bereidingstijd 15 minuten

  1. Haal de makreelfilets uit de koeling. Voor een zo goed mogelijk resultaat moet de vis eerst op kamertemperatuur komen.
  2. Verwarm de oven voor op 220 °C. Rooster de cherrytomaten zonder enige toevoeging 10 minuten in de oven. Zo worden ze heerlijk zoet en zacht zonder dat je er ook maar iets aan hoeft te doen.
  3. Rooster de pijnboompitten in enkele minuten op laag vuur in een pan tot ze geuren en een beetje verkleuren. Blijf bij de pan, want de pitten verbranden in een oogwenk.
  4. Bak de ui in een scheutje palingolie glazig. Voeg de pijnboompitten en rozijnen toe wanneer de ui bruin begint te worden en roerbak nog 1 minuut. Voeg de Balsamicoazijn, honing, en 2 eetlepels water toe en kook het op laag vuur enkele minuten in (af en toe roeren).
  5. Zet het vuur zo laag mogelijk. Verwarm de makreel mee door de filets op het rozijnen mengsel te leggen. Roer nu niet meer. Laat het geheel enkele minuten staan met de deksel op de pan.
  6. Serveer de makreel met het rozijnenmengsel, dille en cherrytomaten uit de oven.
  7. Vul het gerecht aan met bijvoorbeeld zelfgemaakte pasta of (volkoren) spaghetti om er een complete maaltijd van te maken.

 

Tip

Wanneer je dit gerecht bijvoorbeeld tijdens een (kerst)diner serveert, bereid het dan op de volgende manier voor: sla stap 1 over. Doorloop stap 2, 3 en 4 en bewaar dit in de koelkast tot gebruik. Verwarm vlak voor het serveren het rozijnenmengsel nog even in de pan met de makreel en cherrytomaten er voorzichtig bovenop.

 

Lokale producten

Gerookte makreel en palingolie van Jan de Waard Visserij
Ui en dille van de Mengelmoestuin

 

Alternatieve producten

Gebruik zonnebloemolie of olijfolie in plaats van palingolie