Wilde gans met zwarte (of blauwe) bessen

Ingrediënten 4 personen

4 eetlepels appelstroop                            200 ml wildfond

2 eetlepels Balsamicoazijn                      4 ganzenborsten

200 ml port                                                peper en zout

5 kruidnagels                                             boter om in te bakken

Geraspte schil van ½ sinaasappel        2 appels

1 kaneelstokje                                          4 eetlepels bruine suiker

2 stuks steranijs                                      300 g zwarte bessen (gebruik blauwe

bessen buiten het seizoen)

recept gans kookboek

Zwarte bessen zijn nog niet zo bekend, maar ik vind ze heerlijk. Elke bes van de bessentuin is kwalitatief goed. Het Wildhuys en De Rode Mus liggen op enkele kilometers van elkaar vandaan. De combinatie van hun producten in dit gerecht is een feestje.

 

Bereidingstijd 45 minuten

  • Haal de ganzenborsten een uur voor het bereiden uit de koelkast. Het vlees moet op kamertemperatuur zijn voordat het de pan in gaat.
  • Verwarm de appelstroop met de Balsamicoazijn, port, kruidnagels, sinaasappelrasp, kaneelstokje, steranijs en wildfond. Laat het met een derde inkoken. Giet de zwarte bessen erbij en verwarm nog 2 minuten.
  • Snijd de appels in plakjes. Bak ze in een klontje boter met de bruine suiker in 10 minuten zacht. Schep ze af en toe om.
  • Wrijf de ganzenborsten in met peper en zout. Bak ze in de boter rosé. Elke kant een paar minuten. Zet het vuur uit en laat het vlees rusten met de deksel op de pan.
  • Snijd de ganzenborsten in plakken en dien het op met de appelen en zwarte bessen.
  • Vul dit gerecht aan met een salade en gebakken aardappeltjes.
  • In kleinere porties kun je dit gerecht serveren als voorgerecht, amuse of hapje.

 

Lokale producten

Zwarte bessen van bessentuin De Rode Mus

Ganzenborst van Het Wildhuys

 

Alternatieve producten

Zwarte bessen: vervang deze door blauwe bessen

Ganzenborst: vervang deze door eendenborst of door gerookte eendenborst. De laatste hoeft niet gebakken te worden