Ingrediënten 4 personen
4 eetlepels appelstroop 200 ml wildfond
2 eetlepels Balsamicoazijn 4 ganzenborsten
200 ml port peper en zout
5 kruidnagels boter om in te bakken
Geraspte schil van ½ sinaasappel 2 appels
1 kaneelstokje 4 eetlepels bruine suiker
2 stuks steranijs 300 g zwarte bessen (gebruik blauwe
bessen buiten het seizoen)
Zwarte bessen zijn nog niet zo bekend, maar ik vind ze heerlijk. Elke bes van de bessentuin is kwalitatief goed. Het Wildhuys en De Rode Mus liggen op enkele kilometers van elkaar vandaan. De combinatie van hun producten in dit gerecht is een feestje.
Bereidingstijd 45 minuten
- Haal de ganzenborsten een uur voor het bereiden uit de koelkast. Het vlees moet op kamertemperatuur zijn voordat het de pan in gaat.
- Verwarm de appelstroop met de Balsamicoazijn, port, kruidnagels, sinaasappelrasp, kaneelstokje, steranijs en wildfond. Laat het met een derde inkoken. Giet de zwarte bessen erbij en verwarm nog 2 minuten.
- Snijd de appels in plakjes. Bak ze in een klontje boter met de bruine suiker in 10 minuten zacht. Schep ze af en toe om.
- Wrijf de ganzenborsten in met peper en zout. Bak ze in de boter rosé. Elke kant een paar minuten. Zet het vuur uit en laat het vlees rusten met de deksel op de pan.
- Snijd de ganzenborsten in plakken en dien het op met de appelen en zwarte bessen.
- Vul dit gerecht aan met een salade en gebakken aardappeltjes.
- In kleinere porties kun je dit gerecht serveren als voorgerecht, amuse of hapje.
Lokale producten
Zwarte bessen van bessentuin De Rode Mus
Ganzenborst van Het Wildhuys
Alternatieve producten
Zwarte bessen: vervang deze door blauwe bessen
Ganzenborst: vervang deze door eendenborst of door gerookte eendenborst. De laatste hoeft niet gebakken te worden